Živimo zeleno: Nove energije, stare recepture

S ponosom najavljujemo kako smo ove godine u naš cjelokupni proizvodni pogon u poduzetničkoj zoni Smiljansko polje, ali i naše matično prodajno mjesto na adresi Smiljanska 17 uveli solarne panele za proizvodnju električne energije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti čitavog proizvodnog procesa. Ponosni smo što među prvima u Županiji imamo priliku predvoditi energetske promjene u poduzetništvu.

Energetska učinkovitost najdjelotvorniji je način postizanja ciljeva održivog razvoja, s obzirom da veća učinkovitost doprinosi smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš, većoj industrijskoj konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju sigurnosti opskrbe energijom.

U Tušak pekarama uvijek smo pratili sve trendove kad je riječ o energetskoj učinkovitosti i očuvanju okoliša. Kroz našu povijest neprestano se prilagođavamo najučinkovitijim metodama, a ovo je samo posljednji korak u našoj energetskoj transformaciji.

Kad je započela naša priča koristili smo loživo ulje, a nakon toga prešli smo na plin. U kasnijoj fazi energiju smo počeli dobivati iz peleta, a kao modifikaciju toga u jednom periodu i iz koštica višanja koje su se koristili na isti način. Sada u konačnici koristimo energiju sunca kao najnoviju preporuku i ostajemo u korak s vremenom.

Ovaj projekt pokrenut je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije (EnU-1/22). Strategija energetskog razvoja Hrvatske predviša da bi udio obnovljivih izvora energije do 2050. godine trebao iznositi 65%, a mi smo ovime već napravili svoj prvi korak u praćenju strategije i razvoju zelenog poslovanja.

Imamo samo jedan planet, i ponosni smo što i mi možemo dati doprinos za njegovo očuvanje. A jednako tako ponosni smo što i na ovaj način potičemo razvitak lokalne zajednice, jer su izvođači projekta bili u potpunosti lokalni.

Skip to content